Azi e ziua internationala a diabetului. Desi este o boala care nu poate fi prevenita, cunoasterea din timp a simptomelor e foarte importanta pentru diagnosticarea precoce. Daca diabetul e descoperit in stadiu incipient se evita aparitia complicatiilor precum cetoacidoza , care poate fi fatala.

Ce este diabetul de tip 1 si care sunt simptomele acestuia?

Diabetul zaharat de tip 1 la copii este o afecțiune în care pancreasul copilului nu mai produce insulina si pentru a supraviețui, trebuie inlocuita insulina lipsă. Insulina este un hormon produs de pancreas, care are rolul de a face ca celulele din organism sa preia glucoza din sange, pentru a o putea folosi in producerea de energie pentru organism. Diabet zaharat de tip 1 la copii mai este cunoscut si sub numele de diabet zaharat insulino-dependent sau diabet juvenil.

Majoritatea copiilor și tinerilor nu sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 decat atunci cand sunt în cetoacidoză diabetică , o condiție care pune în pericol viața, si care necesită tratament medical de urgență. Ne dorim sa aducem la cunostinta patru dintre cele mai frecvente simptome de diabet zaharat de tip 1 pentru a ne asigura că mai mulți copii sunt diagnosticați precoce (cei 4 P).

diabet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DACA COPIUL PREZINTA ACESTE SIMPTOME NU INTARZIATI SA MERGETI LA MEDIC SI SA CERETI TESTAREA GLICEMIEI. O MICA INTEPATURA IN DEGET POATE FACE DIFERENTA DINTRE VIATA SI MOARTE

Simptome initiale ce pot sugera faptul ca un copil poate avea diabet de Tip 1:

• urinarea frecventa in cantitati mari (POLIURIA)

• starea de sete permanenta (POLIDIPSIA)

• pofta de mancare ridicata (POLIFAGIA)

PIERDEREA IN GREUTATE

Alte simptome la copiii mici sau sugari includ eruptii cutanate de la folosirea scutecelor ce nu se vindeca nici cu folosirea cremelor prescrise ( infectii cu candida).

Atunci cand diabetul nu este descoperit la timp sau este tratat necorespunzator pot aparea simptome grave, care ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru orice parinte: • pierderea in greutate • dureri de stomac • stare de greata si voma • respiratie greoaie si rapida (respiratia Kussmaul) • somnolenta

In cazul copiiilor mici si al sugarilor, primele simptome nu pot fi foarte clare. Este dificil de inteles setea la copiii mici ce nu pot vorbi. Scaderea in greutate poate aduce, de asemenea, de la sine cresterea poftei de mancare. In aceste cazuri, copiii pot avansa mai repede la simptome mai clare inainte ca diabetul sa fie recunoscut. Un simptom ce apare adesea la copiii ce inca poarta scutece vizeaza problemele dermatologice cauzate de acestea, ce nu se amelioreaza nici cu tratamentul specific. Ciuperca sau candida se dezvolta in zaharul eliminat in urina. De aceea, la fetite, infectiile frecvente cu candida (soldate cu scurgeri vaginale sau iritatie) pot fi considerate si ele posibile simptome.

Ce se intampla in corpul copiilor in momentul in care nu se mai produce insulina? In timp ce copilul mananca, alimentele sunt digerate si zaharul este absorbit in fluxul sangvin si transportat catre celule, dar pancreasul nu raspunde prin producerea insulinei, ceea ce poate duce la imposibilitatea zaharului de a fi mutat in celule. Cand acesta ramane blocat in afara celulelor, un intreg lant de evenimente se pune in miscare.

Copilul poate deveni obosit, pentru ca practic celulele sunt avide de energie. In acest timp, nivelul zaharului continua sa creasca in sange. Daca acest lucru se intampla in continuare, este posibil ca sangele sa devina gros, cu aspectul unui sirop, ceea ce nu-i va permite sa circule normal prin vene. Din fericire, datorita rinichilor, care filtreaza sangele si separa substantele ce ar putea dauna organismului, situatia critica este depasita. Cand rinichii detecteaza un nivel ridicat al zaharului in sange, incepe procesul de eliminare al acestuia in urina. Momentul in care rinichii permit zaharului sa treaca in urina se numeste prag renal. Cand excesul de zahar este eliminat, apa este folosita pentru dilutia acestuia. Ca rezultat, copilul va urina mai des si in cantitati mai mari pentru a elimina zaharul (poliurie). Cu cat nivelul de zahar este mai ridicat, cu atat copilul va urina mai des. Aceasta duce de multe ori la deshidratare, organismului fiindu-i necesara mai multa apa, iar setea copilului va creste considerabil, ducand la fenomenul numit polidipsie.

Copiii se pot plange adesea de senzatia de gura uscata sau de gat uscat si inflamat, manifestandu-si dorinta de a consuma cantitati ridicate de apa, lapte sau suc. Cateodata, parintii pun frecventa ridicata a urinarii pe seama acestui consum si incearca sa-l reduca, insa copilul va continua sa urineze des, din cauza faptului ca zaharul in exces trebuie eliminat din organism. Consumul acestor lichide este singurul fel in care poate fi prevenita deshidratarea. Urinarea excesiva si setea sunt primele semne ale nivelului ridicat de zahar (hiperglicemie), ca simptom al diabetului. La unii copiii situatia este atat de grava, incat trebuie sa se trezeasca des noaptea pentru a merge la toaleta (nicturia). La copiii mici poate aparea fenomenul de urinare in timpul somnului (enuresis). Pierdera zaharului prin urina, impreuna cu deshidratarea si imposibilitatea de a folosi zaharul din sange pot duce la pierderea in greutate in ciuda poftei de mancare ridicate (polifagia). Cu cat simptomele apar mai des, copiii se simt deseori obositi, somnorosi si slabiti.

Corpul uman are nevoie de energie pentru a supravietui. Cand pancreasul nu produce insulina sau insulina nu functioneaza, celulele nu primesc energia necesara. Cu timpul, organismul va incepe sa arda grasimi si proteine, pe masura ce le produce, pentru a le folosi ca sursa de energie. Cand se intampla acest lucru, apare fenomenul de pierdere in greutate, corpul uman producand un lichid potential nociv, numit cetona. Odata cu aparitia cetonei, rinichii recunosc faptul ca sunt infestati si filtreaza totul prin urina. Daca aceasta substanta nu poate fi filtrata de organism pe masura aparitiei sale, nivelul ei va incepe sa creasca in sange. Aceasta va conduce la aparitia de dureri de stomac si a unor stari de ameteala grave. Aceasta crestere a nivelului corpilor cetonici in sange este cunoscuta sub denumirea de Cetoacidoza diabetica. Cand cetona nu poate fi eliminata prin urina, apare un fenomenul prin care organismul incearca sa elimine corpii cetonici, numit respiratie Kussmaul, care consta intr-o respiratie rapida si greoaie. In acest caz un miros specific dulceag de mere verzi poate fi simtit in respiratia copilului. Cetoacidoza diabetica este o afectiune grava a organismului, ce poate duce la pierderea cunostintei si la moarte. Din fericire, administrarea intravenoasa corecta a lichidelor si a insulinei poate remedia acest lucru.

CAUZELE APARIȚIEI DIABETULUI

Cauza exacta a diabetului zaharat de tip 1 este necunoscută. Oamenii de știință știu că, la cele mai multe persoane cu diabet zaharat 1, propriul sistem imunitar al organismului secreta auto anticorpi care ataca si distrug celulele producatoare de insulina din pancreas. Genetica poate juca un rol în acest proces, precum și expunerea la anumite virusuri poate declanșa boala.

FACTORI DE RISC

Nu există mulți factori de risc cunoscuți pentru diabet zaharat de tip 1, desi cercetatorii continua sa gaseasca noi posibilitati.

Factori cunoscuti

Un istoric familial. Oricine cu un parinte sau frati cu diabet zaharat de tip 1 are un risc crescut de a dezvolta aceasta boala.

Susceptibilitatea genetică. Prezența anumitor gene indică un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 1. În unele cazuri, testarea genetica se poate face pentru a determina daca un copil, care are un istoric familial de diabet zaharat de tip 1, are un risc crescut de a dezvolta boala. Posibili factori de risc:

Expunerea virală. Expunerea la virusul Epstein-Barr, virusul Coxsackie, rubeola sau citomegalovirus poate declanșa distrugerea autoimună a celulelor pancreatice, sau virusul poate infecta direct aceste celule.

Niveluri scăzute de vitamina D. Cercetarile sugereaza ca vitamina D poate proteja impotriva diabetului de tip 1. Cu toate acestea, consumul timpuriu de lapte de vacă – o sursă comună de vitamina D – a fost legata de un risc crescut de diabet zaharat de tip 1. Studiile au aratat ca un factor important de protectie este alaptarea cel putin pana la 6 luni. Laptele matern reduce riscul aparitiei diabetului de tip 1 cat si a altor boli autoimune.

Alți factori. Apa de baut care conține nitrați poate crește riscul de diabet zaharat de tip 1.

SURSE: https://www.diabetes.org.uk/Get_involved/Campaigning/4-Ts-campaign/ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes/basics/definition/con-20019573 http://www.desprecopii.com/info-id-12524-nm-Simptome-ale-diabetului-la-copil.htm

http://www.diabetes.co.uk/causes-of-type1-diabetes.html

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/causes

http://diabetes.diabetesjournals.org/content/57/11/2863